Markalaşmak bir firmanın en stratejik yatırımlarından biri konumundadır.. ‘Marka’, -amblem veya logo-dan ibaret değildir!

Marka Kavramı nedir?

Günümüzde teknolojik gelişimin beraberinde getirdiği, haberleşme ve ulaşım imkanları, pazarda aynı ürünün birden fazla çeşidinin bulunması, self servis satış ünitelerinin artmasına neden olmuştur.

Ayrıca, pek çok ürünün ambalajlı satılması nedeniyle tüketicinin dokunma, tatma ve deneme şansı kaybolmuştur.

Marka ismi ve markalamayı gündeme getiren gelişmelerden diğeri ise, üreticilerin günümüz rekabet şartlarında ticaret ve tüketiciler üzerinde belli bir denetim ve etkinlik sağlama gerekliliğidir.

Kısaca Marka nedir? Ne demektir?

Bu nedenle, ürünlerin ayırt edici işleviyle markanın önemi daha da arttırmaktadır. 556 sayılı Markaların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname anlamında;

Marka; “Bir işletmenin mal veya hizmetlerini bir başka işletmenin mal veya hizmetlerinden ayırt etmeyi sağlaması koşuluyla kişi adları dahil, özellikle sözcükler, şekiller, harfler, sayılar, malların biçimi veya ambalajlan gibi çizimle görüntülenebilen veya benzer biçimde ifade edilebilen, baskı yoluyla yayınlanabilen ve çoğaltılabilen her türlü işaretleri içerir” şeklinde tanımlanmaktadır.

Markayla ilgili bir diğer tanım ise; marka, gerek kalite, gerekse dürüst bir çalışma ve iş hacmi sembolü olarak hak sahibini tanıtan işaretlerdir.

“Ayırt edici” özelliği ile marka

Marka®, bir veya bir grup üretici ve /veya satıcının mal ve hizmetlerini belirlemeye, tanıtmaya ve rakiplerinkinden ayırıp farklılaştırmaya yarayan isim, terim, sözcük, logo, amblem, simge (sembol), tasarım (dizayn), işaret, şekil, renk veya bunların bileşimleridir.

Markayla ilgili tanımlara baktığımızda “ayırt edici” özellik en önemli kavram olarak karşımıza çıkmaktadır.

Marka rekabetçi anlamda tüketicilerin hangi ürünü satın alacağına, kullanacağına karar vermesinde yönlendirici bir ipucu özelliği taşır. Bu durumda marka, tüketicinin zihninde diğer markalardan ayrı, farklı bir iz yaratmak için özetlenmiş bir algılanan değer ifadesi olarak da tanımlanabilir.

Ürün, işlevsel bir yararı sunan somut bir niteliğe; marka ise bu işlevselliğin ötesinde ürünün değerini arttıran bir isim, sembol, tasarım ya da işaretin yarattığı soyut bir niteliğe sahiptir.

Markalaşma yolunda marka..

Markalama, pazarlama karmasının bütün elemanlarını içerdiğinden, sadece market raflarında ürünü farklılaştırmak amacıyla tasarlanmış bir taktik aracı olarak düşünülemez. Aksine, pazarlama faaliyetlerinin tam odağında yönetimin düşünce süreçlerini tüketici tatminine yönelik olarak geliştirme yolu olarak düşünülmelidir.

Tüketici, markadan kalitesinin ne olacağını, beklenen performansın nasıl olacağını bilerek ve öz imaj değerleri kazanarak fayda görür.

‘Marka’, amblem veya logo değildir..

Markalaşmak.. bir ürün ya da firmanın pazardaki algılanan değerini yükseltebilmesi ve pazarda öngörülen şekilde konumlanmasını sağlayabilmesi ile gerçekleşmektedir..

Oy Ver page