NACE Kodu Nedir, NACE Kodları Ne İşe Yarar?

Meslek Grupları Sorgulama Sektörlerin NACE Kodları Listesi

NACE Kodu nedir, ne işe yarar?

NACE, Avrupa’da ekonomik faaliyetlere dair istatistikler üretilmesini ve bu istatistiklerin yayılmasını sağlayan önemli bir kodlama sistemidir.

İşyeri açılışında yapılan Ticaret Odası kayıtları esnasında da istenen NACE kodları, üretim yapılacak alana uygun olacak şekilde verilmektedir. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na göre üretilen ve taşınan maddenin tehlike seviyesinin öğrenilebilmesi için NACE Nosu ZORUNLUDUR!

Nace Kodu Sorgulama NACE Faaliyet Adı Listesi

Meslek Grubu NACE Kodları Nedir? Sektör Grubu Seçimi Nedir? NACE Faaliyet Adı Listesi NACE Kodu İşlemleri

Meslek Grupları ve NACE kodları Listesi

NACE kodu açılımı nedir? Nomenclature des Activités Économiques dans la Communauté Européenn

NACE Kodu, ekonomik faaliyetlerin dünya standartlarında tanımlanmasına ve karşılaştırılmasına olanak tanır. Bunun yanı sıra bu kodlama sistemi, iş yerlerinin tehlike sınıflarını gösterir.

Altı haneli bir kod olduğu için NACE kodu, altılı faaliyet kodu olarak da bilinir. Sektör NACE kodu ile iş yeriniz için belirlenen tehlike sınıfını öğrenebilir, çalışanlarınız için doğru önlemleri alabilirsiniz.

NACE Kodu/ NACE Kodları nedir?

İşletme sahipleri tarafından sıklıkla sorulan “Sektör NACE kodu nedir, NACE kodu ne demek?”

Uluslararası bir kodlama sistemi olan Meslek NACE kodu, ekonomik faaliyetlerin tehlike sınıflarını belirler.

NACE kodu açılımı ise “Nomenclature des Activités Économiques dans la Communauté Européenne” yani “Avrupa Topluluğu’ndaki Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiksel Sınıflandırması” şeklindedir.

Az Tehlikeli: Alışveriş, gıda ve perakende

Tehlikeli: Kesme, boyama işleri ve imalat

Çok Tehlikeli: İnşaat, madencilik vb.

İşletmelerin faaliyet alanını belirten NACE kodu, iş yeri tehlike sınıfının belirlenmesi ve bunun ışığında gerekli iş güvenliği önlemlerinin alınması açısından son derece önemlidir.

Yeni bir iş yeri açma aşamasında olanların şirket kurulum aşamasında Ticaret Odası’na kayıt yaptırmadan önce NACE kodunu öğrenmesi gerekir. Ayrıca Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı gibi resmi kurumlarda yapılacak bazı işlemlerde NACE kodu kullanılır.

Sektör Grubu Seçimi Nedir? NACE Faaliyet Adı Listesi NACE Kodu İşlemleri

İş Yerleri NACE Kodu Sınıfları

İşletmenin SGK sicil numarası içerisine gizlenen kod, sicil numarasının 2’nci, 3’üncü, 4’üncü, 5’inci, 6’ncı ve 7’nci rakamlarıdır. Nace Kodunuz işyeri SGK sicil numaranızın 2. hanesinden (sonraki) başlayarak 3, 4, 5, 6, 7 ve 8. haneleridir. Yani 4 veya 6 haneli bir kodunuz olacaktır.

NACE kodunu oluşturan 6 seviye:

1. Seviye: Kısım, Alfabetik karakterden oluşur ancak NACE kodunun içinde yer almaz.

2. Seviye: Bölüm, iki haneli nümerik karakterden oluşur.

3. Seviye: Grup, üç haneli nümerik karakterden oluşur.

4. Seviye: Sınıf, dört haneli nümerik karakterden oluşur.

5 ve 6. Seviye: Alt Sınıf, iki haneli nümerik karakterden oluşur

NACE Kodu nasıl alınır?

Ticari faaliyetlere başlama hazırlığında olan her işletme sahibi, NACE kodunu öğrenmelidir. Ticaret Odası’na resmi kayıt yaptırmadan önce NACE kodunu sorgulamak gerekir. Bunun için muhasebecinizden ya da mali müşavirinizden destek alabilirsiniz.

Ayrıca şirketinizin kuruluş aşamasında vergi dairesinde yapılan yönlendirmelere göre NACE kodunuzu belirleyebilirsiniz. NACE kodu her şirkete, faaliyet alanının tehlike seviyesine göre verilir.

Bu tehlike sınıfları şu şekilde sıralanır:

• Az tehlikeli: Büro hizmetleri, gıda, perakende alışveriş vs. işleriyle uğraşılan işletmeler.

• Tehlikeli: İmalat, kesme, boyama, servis vs. işleriyle uğraşılan işletmeler.

• Çok tehlikeli: İnşaat, maden, tersane vs. işleriyle uğraşılan işletmeler.

Meslek NACE Kodu nasıl alınır​?

NACE Kodu nasıl öğrenilir? Halihazırda faaliyet gösteren bir işyeri sahibiyseniz Meslek NACE kodunuzu belirlemek için birden fazla yönteme başvurabilirsiniz. Örneğin; bağlı olduğunuz ticaret odasının internet sitesinde üye girişi yaparak NACE kodunuzu öğrenebilirsiniz.

Meslek Grupları ve NACE Kodları Listesi

NACE kodu öğrenmek için uygulanan bir diğer yöntem ise işletmenizin SGK sicil numarasını kullanmaktır. İş yerinize ait SGK sicil numaranızın 2., 3., 4., 5., 6. ve 7. rakamları NACE kodunuzu gösterir.

NACE Kodu değişikliği nasıl yapılır?

Hatalı NACE kodu belirlenmesi ya da şirketin faaliyet alanını değiştirmesi durumunda mevcut NACE kodunun değiştirilmesi gerekir. Bunun için ise bazı prosedürler yerine getirilmelidir.

Hatalı kod nedeniyle bir değişikliğe gidilecekse kodun hangi belgede yanlış belirlendiği önem taşır. Eğer kod vergi levhasına yanlış yazıldıysa bağlı olunan vergi dairesine kod değişikliği talebiyle ilgili dilekçe verilmesi gerekir.

NACE kodu değişikliği yapılması

Dilekçede istenen NACE kodu, faaliyet gösterilen iş kolu ile ilgili bulunursa kod değişikliği gerçekleştirilir. Vergi levhasında NACE kodu değişikliği tamamlandığında Ticaret Odası’na bilgilendirme yapılmalıdır.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kayıtlarında Meslek NACE kodu değişikliği yapılması gerekiyorsa kod değişimine dair başvurularınızı SGK’nın internet sitesinden tamamlayabilirsiniz.

İşlem, gerekli incelemelerin ardından yetkililer tarafından onaylandığında iş yeri sahibi olarak yeni NACE sektör kodunuzu görebilirsiniz.

5/5 - (1 vote)

Popüler Gündem

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir